DREPT LA REPLICĂ

La Federația Română de Gimnastică se practică dialogul deschis cu sportivii (și cu părinții acestora, în cazul în care gimnaștii sunt minori).

La lotul de la București unde se pregăteau, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, Larisa Iordache și Maria Holbură, începând cu 1 iunie 2021 au fost cooptate Ioana Stănciulescu și Antonia Duță. După competiția din Japonia, Larisa Iordache și Maria Holbură s-au retras, rămânând în pregătire Stănciulescu și Duță.
Pentru cele două gimnaste, colectivul tehnic al lotului național, grupa de la București, a fost format din antrenorii Lăcrămioara și Cristian Moldovan, coregrafa Alexandra Tudorache, kineto-terapeutul Cornel Roșu și medicul Mihai Râșcu.

Cele două componente ale lotului de la București au fost selecționate pentru Campionatele Europene din 2022, făcând deplasarea la Munchen. Ioana Stănciulescu s-a accidentat la genunchi și nu a mai concurat, iar Antonia Duță a intrat în competiție la cele 4 aparate, ea punctând pentru echipă cu notele de la paralele (12.400) și sol (11.333).

Recent, Ioana Stănciulescu a fost operată la Spitalul din Târgu Mureș pentru ruptură de menisc la un genunchi și ligamente anterioare încrucișate la cel de-al doilea, necesitând o perioadă lungă de recuperare (cel puțin 6 luni). Până pe 2 octombrie, activitatea lotului de la București s-a desfășurat cu o singură gimnastă (Antonia Duță), care a nu a confirmat progresul preconizat, iar la ultima competiție, Campionatul Național Open, s-a clasat pe locul 11 la Individual.

Ținând cont de situația existentă (5 membri ai colectivului tehnic și o singură gimnastă), Comitetul Executiv al FRG a hotărât desființarea grupei de la București, fără a le exclude pe Duță și pe Stănciulescu din lotul național și fără a avea vreo legătură cu Amalia Puflea, care se antrenează la clubul la care este legitimată, CSȘ Bârlad.

Pentru că Ioana Stănciulescu și Antonia Duță sunt eleve la Liceul cu program sportiv Cetate, în clasa a 12-a, ele au fost convocate la Deva. În paralel cu pregătirea pentru examenul de bacalaureat și finalizarea studiilor liceale, Antonia poate continua antrenamentele cu antrenorii de la lotul național, alături de celelalte gimnaste, iar Ioana poate face recuperarea după cele două operații.

În ședința Comitetului Executiv al FRG, situația Amaliei Puflea a fost unul dintre subiectele de pe Ordinea de zi, fiind analizate toate declarațiile părților implicate (sportive, antrenori, părinți, profesori și personal auxiliar de la centrul de pregătire de la Deva), iar în conformitate cu regulamentele Federației Internaționale de Gimnastică, antrenorul Lucian Sandu a primit un avertisment. Situația reclamată a fost examinată, iar analiza este în curs de finalizare.

Referitor la deplasarea la Cupa Mondială de la Mersin a lui Lucian Sandu, aceasta s-a făcut în interesul gimnasticii românești. Ana Maria Bărbosu și Andreea Preda, care vor concura în Turcia, sunt antrenate de colectivul de la Deva. Înscrierile definitive s-au făcut înainte de 8 august, iar neparticiparea la competiție ar fi afectat și mai mult gimnastica din România, care, în loc să fie susținută, este contestată pentru motive care de multe ori nu au legătură cu realitatea. În același timp Lucian Sandu și colectivul tehnic de la Deva continuă pregătirea celor două gimnaste pentru Campionatele Mondiale de la sfârșitul lunii octombrie.