FIG a aprobat un nou Cod de conduită
Din 2018, FIG și-a întărit regulile și politicile privind protecția tinerilor și lupta împotriva abuzurilor de orice fel. Un pas extrem de important a fost făcut un an mai târziu, o dată cu înființarea Fundației pentru Etică în Gimnastică, iar în octombrie 2020, Federația Internațională de Gimnastică a fost de acord să elaboreze un Cod de conduită în urma mai multor scandaluri de abuz.
Noua versiune a Codului stabilește standardele de comportament așteptate de la toți cei implicați în gimnastică și ajută la trasarea unei linii clare între ceea ce este considerat bună practică și ceea ce nu este tolerabil.
„Nu putem schimba peste noapte ani de practici proaste în sport. În timp ce în unele părți ale lumii, noile generații de specialiști, antrenori și manageri au dezvoltat abordări bazate pe respect și prosperitate, în unele locuri, metodele de antrenament abuzive încă predomină, cu convingerea puternică că fac parte din calea spre succes. Acest lucru nu ne poate împiedica pe noi, ca organism de conducere, să stabilim standarde aplicabile peste tot și, prin aceasta, să reamintim tuturor că au drepturi, îndatoriri și responsabilități.”- Morinari Watanabe, Președinte al FIG
Codul enumeră atât cele 14 principii generale de integritate, respect, onestitate și corectitudine la care trebuie să se angajeze toți cei care sunt implicați în gimnastică, cât și principii specifice pentru sportivi, antrenori, arbitri, oficiali și președinți ai federațiilor de gimnastică.
Domeniul său de aplicare a fost, de asemenea, extins în comparație cu Codul anterior, pentru a cuprinde toate aspectele legate de antrenamente, competiții, acțiuni sportive și comunicare.
FIG a revizuit principalele sale reguli pentru a crea un cadru legal mai simplu și relevant, care să se potrivească nevoilor și așteptărilor comunității de gimnastică.
Acest cadru legal este compus în principal din:
• Statutele FIG, care sunt „Constituția” organului de conducere al gimnasticii
• Codul de etică, care stabilește valorile etice de bază
• Codul de conduită, care stabilește comportamente restricționate sau interzise pe baza acestor valori etice
• Codul de disciplină, care definește procedurile în caz de încălcare a regulilor și se referă la sancțiunile stabilite în Statut.