DREPT LA REPLICĂ

Încă din titlul articolului din 5 decembrie 2022, "sportivă agresată de antrenori" vedem un plural care apare pentru prima dată și pe care tendențios îl anunța PROSPORT, deși până la acest moment sportiva a avut plângeri adresate doar antrenorului coordonator Lucian Sandu. Să înțelegem că următoarea victimă a acestui senzațional mediatic se dorește a fi multipla campioană și medaliată Gina Gogean, sportivă care a adus atâta cinste României în plan sportiv? Dacă aceasta este campania de presă care dorește "asanarea" gimnasticii romanești, atunci probabil că trebuie să demolăm imaginea tuturor sportivilor de valoare, care astăzi își desfășoară munca în calitate de antrenori.
Pentru conformitate, sportiva minoră Amalia Puflea NU a intrat în conflict cu FRG, atât sportiva cât și mama acesteia (care nici la data declanșării scandalului de presă și nici în prezent NU are drept de tutelă a minorei conform unei hotărâri judecătorești din anul 2018 care acordă tutela exclusivă tatălui minorei ), au ales calea vizibilității cu ajutorul presei prin provocarea unor scandaluri, crezând că în acest mod pot fi mai presus de lege și de regulamentele sportive.
Învederam ziarului PROSPORT că o datorie decurgând din deontologia profesională era aceea de a verifica informațiile publicate în presă și din alte surse, inclusiv din partea tutorelui legal al minorei, tatăl acesteia - dl. Puflea Daniel Gheorghe, care până în prezent nu a fost contactat pentru a-şi expune un punct de vedere. Deci o primă regulă a mass media a fost încălcată cu bună știință, doar din dorința de a publica scandaluri și acuze neverificate, din dorința de senzațional, aspect la care vom reveni ulterior.

FRG nu are un conflict și nu întreține un conflict cu mama sportivei Amalia Puflea și cu sportiva. FRG a luat notă de acuzațiile publice aduse antrenorului Sandu Lucian , în prezent autosuspendat și a demarat o analiză pentru verificarea acestor acuze, iar până la finalizarea analizei aflate în curs, orice persoană beneficiază legal de prezumpţia de nevinovăție. FRG are ca unic rol promovarea și susținerea gimnasticii artistice în România și pe plan internațional și dorește să fie realizată aceasta activitate în mod profesional și legal, fară imixtiuni care dăunează activității sportive. Aceasta înseamnă că orice aspect invocat sau sesizat în mod corect și legal, va fi cercetat, dar fară presiuni și scandaluri.

FRG nu a exclus niciun gimnast aflat în activitate din gala organizată la Cluj, dimpotrivă a încercat să susțină prin această acțiune mișcarea de gimnastică din Romania. Sportiva Amalia Puflea s-a autoexclus de la această participare ca sportiv concurent, prin neprezentarea la antrenamente începând cu luna septembrie 2022, de când a părăsit pe proprie răspundere CNOPJ Deva, prin neurmarea pregătirii sportive și complementare în cadrul clubului de bază din Bârlad și prin ignorarea oricăror reguli de pregătire sportivă, exclusiv la inițiativa și sfaturile mamei sale, persoană fară pregătire de specialitate, dar cu un ascuțit simț al afacerilor, atâta timp cât a deschis un cont bancar pe numele fiicei sale, fară acordul tutorelui legal, pentru preluarea banilor din premierile sportivei. Pentru închiderea acestui punct, precizam că în cadrul Galei de la Cluj, sportiva va fi invitată pentru premiere, dar participarea la activitatea sportivă este exclusă din cauza riscurilor de natură medicală, nedorindu-se survenienţa unei accidentări. Neparticiparea sportivei la Campionatul Național anterior de la Bacău, fără o scrisoare medicală care să motiveze această absență , reprezintă un alt obiectiv neatins de sportiva Amalia Puflea .

Reamintim că FRG a demonstrat înțelegere pentru această sportivă, depășind limitele regulamentelor, continuând susținerea ei, prin acordarea dreptului de continuare a pregătirii sportive la clubul de proveniența în orașul natal (în condițiile în care tatăl nu a fost de acord cu acest lucru), în pofida părăsirii lotului național, acordarea unui sprijin direct de reintegrare în activitate și de revenire în parametrii optimi privind greutatea corporală și pregătirea fizică, astfel încât să fie posibilă reluarea activității în gimnastică, fără risc de accidentare.
În acest sens, au fost comandate programe sportive și nutriționale personalizate la începutul lunii octombrie 2022, transmise sportivei în mod direct de directorul sportiv din cadrul FRG, prin deplasare la clubul de proveniență. Opțiunea neurmării acestor programe şi a neparticipării la antrenamentele de la CSŞ Bârlad, de antrenare "în pădure", sau în alte locuri, cum descrie în mod tendențios ziarul Dvs., aparțin exclusiv sportivei și mamei acesteia, care au ales calea unui scandal mediatic. De ce s-a ales varianta nepregătirii în cadrul clublului din Bârlad și a prezentării tendențioase a unui refuz al FRG de a permite antrenarea sportivei este iarăși un aspect exploatat în mod senzațional de PROSPORT, fără o minimă verificare a situației reale.

FRG a decis suspendarea sportivei Amalia Puflea din CNOPJ Deva, doar începând cu data de 01.12.2022 și nicidecum din lunile anterioare, cum iarăși în mod eronat și tendențios a afirmat PROSPORT. Această decizie a avut la bază în primul rând faptul că sportiva nu a mai participat la programul de pregătire, conform informării de la CSS Bârlad din data de 18.10.2022, nu a respectat programele sportive/nutriţionale transmise și plătite de FRG și nu a fost prezentă la CN Individual al Junioarelor, desfășurat la Bacău, în perioada 25- 27.11.2022, nefiind aptă din punct de vedere sportiv să concureze.

Menționăm că FRG a depus toate eforturile pentru ca sportiva să fie recuperată în urma părăsirii CNOPJ Deva, în data de 24.09.2022, pe proprie răspundere și fără acordul tatălui - tutorele legal, facilitându-i-se acesteia inclusiv accesul la cursurile școlare în Bârlad, cu școlarizare temporară aprobată de Ministerul Educației, la pregătirea sportivă prin programe de pregătire fizică și nutriționale special concepute și transmise sportivei, mamei acesteia și antrenorilor de la CSŞ Bârlad, astfel cum am precizat anterior. Programul a fost agreat să fie pus în practică timp de 3 săptămâni de toate părțile implicate, dar a fost abandonat după doar câteva zile de Amalia Puflea.

Cu referire la intenția de transfer a sportivei la clubul Dinamo București, clamată de mama acesteia și care se pare că a devenit unicul scop, care transcede și regulilor elementare ale sportului de performanță, dorim să precizam încă o data că FRG nu are, prin legislația specifica, niciun drept legal de a interveni în trasferul unui sportiv între cluburi , acesta fiind un proces care are loc strict la nivelul structurilor afiliate. Pentru corecta informare a cititorilor, în cadrul procesului de transferare/dublă legitimare, esențial este în cazul sportivilor minori de a se obține semnătura tutorelui legal recunoscut, obligație aplicabilă legal oricărei alte discipline sportive pe teritoriul României, pe care PROSPORT DEȘI O CUNOAȘTE , O NEGLIJEAZĂ CU INTENȚIE SĂ O PREZINTE PUBLIC. Este important de reiterat că în tot acest scandal public, nu se face nici o referire la regulile sportive obligatorii și legale, în scopul prezentării și susținerii unor teze incorecte, doar în căutarea senzaționalului.

Revenind la subiectul Galei sportive de la Cluj, o dată cu finalizarea punctajelor obținute de sportivii FRG în competiții naționale și internaționale în anul Calendaristic 2022, va fi anunțat oficial și Clasamentul primilor 10 sportivi pe disciplină, premierea urmând a avea loc cu ocazia evenimentului Cupa României de la Cluj, eveniment la care sportiva, așa cum am precizat, va primi invitația de a participa alături de toți ceilalți sportivi nominalizați. Această invitație și deschidere din partea FRG, demonstrează, o dată în plus, că ne dorim ca sportiva Amalia Puflea să rămână în circuitul sportiv de performanță și nu dorim pierderea unui sportiv de perspectivă, în pofida afirmaţiilor din ziarul PROSPORT din data de 7 decembrie 2022, precum și a acuzelor aduse în mod repetat în ultimele 3 luni la adresa FRG.

FRG sublinieza că întreaga campanie a PROSPORT, având strict un scop comercial, a acționat continuu în defavoarea sportivei Amalia Puflea, contribuind ca această gimnastă cu perspectivă olimpică să devieze de la respectarea obligațiilor școlare și rigorile sportului de înaltă performanță. Știm că obiectivele de vânzări sunt cele mai importante, dar poate că ar trebui ca interesul național și renașterea gimnasticii artistice să fie un subiect principal și pentru presa sportivă din Romania, astfel cum se întâmplă și în alte țări.

Referitor la ultimul paragraf privind acuzația adresată FRG privind “ strângerea semnăturilor “ pentru susținerea antrenorului Sandu Lucian este o nouă acuzație falsă, FRG nu a demarat nicio acțiune de acest gen și nu deține nicio petiție transmisă de antrenorii din țară aflați la CN Bacău . Dimpotrivă, prin decizia Comitetului Executiv al FRG, a fost demarată o acțiune de verificare a activității profesionale a antrenorului Lucian Sandu, fiind constituită o comisie în acest sens. Această acuzație este din nou una neverificată , continuând seria dezinformărilor și afirmațiilor tendențioase ale PROSPORT.

Realitatea este aceea că, urmare a autosuspendarii antrenorului Lucian Sandu, drept consecință a acuzațiilor prezentate de PROSPORT și a destabilizării activității la nivelul lotului Național și CNOPJ Deva, suntem în prezent în situația în care, în cadrul Lotului național, s-a creat o stare de nesiguranță la nivelul procesului de antrenament. În acest moment FRG este în situația de a identifica soluții pentru colectivul tehnic al echipei naționale, dar probabil acest aspect nu este de natura senzaționalului căutat de ziarul PROSPORT.

Este relevant de subliniat faptul că PROSPORT nu a verificat în mod suplimentar doua aspecte:
- care este opinia celorlalte componente ale lotului național fată de acuzele aduse de una dintre sportivele lotului fată de antrenorul prinicipal
- de ce aceste acuze nu au apărut în toții anii de când Amalia Puflea se pregătește sub coordonarea antrenorului Lucian Sandu și au apărut doar în momentul intervenției mamei în viața sportivei. De menționat că toate interviurile și declarațiile Amaliei Puflea în presă și mass media până la luna septembrie 2022 sunt elogioase cu privire la antrenorii și staff-ul Centrului Național din Deva.

Este important de semnalat că în tot scandalul mediatic creat de PROSPORT pe tema Amalia Puflea, această entitate demonstrează constant că nu se informează obiectiv, nu este echidistantă și mai mult, nici nu publică Dreptul la Replică al FRG atunci când îi este trimis, încălcând principiile transparenței și corectei informări datorate cititorilor săi. În acest sens menționam că precedentul Drept la Replică transmis PROSPORT la finalul lunii noiembrie 2022 nu a fost publicat, deși documentul similar transmis către AGERPRES a fost publicat de această instituție, conform reglementărilor legale.

În situația în care nici prezentul Drept la Replică nu vă fi publicat, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate acțiunile legale pentru respectarea adevărului în aceasta cauză. Respectăm dreptul libertății presei dar dorim ca orice entitate din mass media să acționeze cu buna credință și obiectiv, iar nu părtinitor și distructiv.